Een tapa (Nederlands meervoud tapas) is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapjes. 

Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.

 

In Spanje waardeert men de tapas en het eten in het algemeen met name om de versheid en/of kwaliteit van het product, waardoor soms relatief simpele gerechten door het gebruikmaken van producten van hoge kwaliteit populair kunnen zijn. 

Hoewel de tapa oorspronkelijk een tussendoortje was, worden ze in Spanje ook geconsumeerd als maaltijd. Ook buiten Spanje worden tapas in tapasbars als avondmaaltijd aangeboden, al wijken de 'Amerikaanse', 'Nederlandse' of 'Duitse' versies van tapas af van wat men in Spanje tapas noemt. 

 

Bestel een paar tapas in één keer, maar bestel niet te veel. Want de tapas kunnen snel klaar zijn. Het kan dan gebeuren dat je bvb de vis eerder krijgt dan een salade. Ook kunnen ze best zwaar vallen waardoor je sneller vol zit dan je denkt.

 

Er is een belangrijke regel: deel alle tapas.

Het is niet de bedoeling dat iedereen zijn eigen bordje tapas besteld. Tapas eten is shared dining.

Verder is het belangrijk dat je geniet en je het naar je zin hebt. Als iedereen is uitgegeten betaal je alle tapas in één keer. Het is niet nodig om tapas tussendoor te betalen.

 

Wat is dan eigenlijk het verschil van de tapas in Spanje en de tapas in Nederland? Er zijn een paar kleine verschillen. Zo worden tapas in Spanje vaak als wat kleine hapjes voor de hoofdmaaltijd gegeten of gewoon als hapjes tussendoor. In Nederland daarentegen zijn tapas vaak de hoofdmaaltijd. Het leuke aan tapas (en eten in het algemeen in Spanje) is dat deze gedeeld worden. Je bestelt gezamenlijk een aantal tapas en met je groepje kan je overal wat in prikken. Je drinkt en kletst wat en gaat verder voor ronde 2, 3 etc.. 

Dit is niet alleen gezellig, maar op deze manier proef je ook van alles wat!

 

In Nederland gebeurt het nog vaak dat ieder voor zich twee of drie tapas bestelt, maar verder hierdoor niet uit andermans bakje kan proeven.

Dit kan, maar is niet het concept van Spaans Tapas eten zoals dat in Spanje gedaan wordt.